U-tope

Welkom Bij U-tupe 3d

over U-Tope

De U-tope kan overal geplaatst worden. Voor langere tijd als recreatiewoning of als tijdelijk verblijf in ongerepte natuur of wasteland. De U-tope is zelfvoorzienend en plaatsonafhankelijk. Er is geen speciaal geprepareerde ondergrond of verharding nodig om de U-tope te kunnen plaatsen. Externe voorzieningen, zoals aansluitingen op nutsvoorzieningen zijn niet nodig. Dit wordt ook wel ‘off-grid’ genoemd. Wel is het uiterlijk aanpasbaar aan een plek, door de kleur van de schil en de zonnepanelen op het dak.

Door de zonnepanelen op het dak, de vacuümbuis collectoren in de luifel, de lucht-water-warmtepomp en het wateropvang- filteringssysteem zorgt de U-tope zelf voor alle benodigde energie en water. Er is een minimale ‘footprint’ op het milieu. Mede door het duurzame materiaalgebruik, de plaatsing op palen en de opbouw uit kleine geprefabriceerde elementen die grote machines tijdens de bouw uitsluiten.

De woning (25m²) is van alle luxe voorzien, maar met aandacht voor het milieu en de omgeving. Er zijn 4-5 slaapplaatsen, een leefruimte met kookgelegenheid, een natte cel en voldoende berg- en installatieruimte. Buiten is een groot terras met luifel, zodat de leefruimte bij mooi weer vergroot wordt.

Wie een paar dagen in een U-tope doorbrengt ziet welke gevolgen ons gedrag heeft voor energie- en watergebruik. Bewustwording op een hedendaagse innovatieve wijze. De U-tope is daarom geheel inzichtelijk en regelbaar via een app op een tablet of smartphone. Op deze manier wordt een brede doelgroep aangetrokken en wordt men op een speelse manier vertrouwd met een duurzamere leefwijze.

De U-tope is een laboratorium, een experiment. Nieuwe technieken en materialen geven nieuwe mogelijkheden. De U-tope is een proeftuin voor een nieuw soort wonen. Rationeler geproduceerd en onafhankelijk van schaarse hulpbronnen en dure infrastructuur. Door middel van een te bouwen prototype kan getest worden of de gedachte achter de U-tope daadwerkelijk klopt. Niet alleen de gebruiker heeft inzicht waarop hij kan anticiperen, maar ook fabrikanten, energiemaatschappijen en onderwijsinstellingen kunnen de gegevens gebruiken voor educatieve doeleinden en onderzoek. Zowel in de ontwikkelingsfase, als de gebruikersfase.

De U-tope is een project in ontwikkeling. Co-creatie is het sleutelwoord in de voortdurende verbetering van het ontwerp. Industrieel ontwerper Willem Noyons en architect Erik Meulenbelt van Naked Architecture zijn voortdurend bezig de kennis waarop het ontwerp is gebaseerd uit te breiden en te actualiseren. Iedereen kan meedoen. Universiteiten, zakelijke partners, particulieren, en natuurlijk gebruikers.

In een team van gespecialiseerde partners zal de U-tope verder ontwikkeld worden. Om de verschillende disciplines goed te integreren in het ontwerp, wordt gebruik gemaakt van een Building Information Model (BIM). In dit 3D model wordt alles samengebracht, waardoor fouten en mogelijke faalkosten tot een minimum gereduceerd kunnen worden.

Duurzaamheid speelt niet alleen een rol tijdens de bouw van de U-tope, maar ook in het hele proces van de ontwikkeling en in het verdere leven van de U-tope. Ooit wordt de U-tope tenslotte weer afval. Het is daarom de bedoeling de U-tope in het gedachtegoed van de circulaire economie te ontwikkelen. Een economie die gebaseerd is op levenscycli, gebruik in plaats van verbruik en die draait op het sluiten van ketens, hernieuwbare schone energie en zo de druk op het ecologische systeem minimaliseert.

Doe mee! Als gespecialiseerde partner in het team, door het delen van kennis, het geven van tips of kritiek of het duiden op alternatieve producten. Wij delen onze kennis en nodigen u uit om met uw kennis en ideeën de U-tope te verbeteren.

U-tope boekje 2014

Gepost op: 18.06.10 door admin Geen comments
< Terug

Social

Twitter LinkedIn Facebook

Google Stumbleupon Technorati